EU Fundamental Rights questions for Eurocommisioner Frans Timmermans

Kandidaat Eurocommissaris Frans Timmermans, premier Mark Rutte, bondskanselier Angela Merkel, president Porosjenko en premier Thorning-Schmidt lopen elkaar tegen het lijf op de Europese Top van 4 september 2014.

Kandidaat Eurocommissaris Frans Timmermans, premier Mark Rutte, bondskanselier Angela Merkel, president Porosjenko en premier Thorning-Schmidt lopen elkaar tegen het lijf op de Europese Top van 4 september 2014.

Vraag aan Nederlandse en Belgische MEP’s voor hoorzitting met kandidaat eurocommissaris Frans Timmermans op 7 oktober 2014:
Download hier de PDF

Utrecht, Mol, 4 oktober 2014

Betreft: Vraag m.b.t. de handhaving van het Handvest van de grondrechten (m.n. Art. 24, Clause 3) voor de hoorzitting met Frans Timmermans op 7 oktober a.s.

Beste Nederlandse en Belgische Leden van het Europees Parlement,

Kandidaat eurocommissaris Frans Timmermans zal op 7 oktober een toespraak houden met mogelijkheid tot het stellen van vragen. De naleving van de rechtstaat en het Handvest van de grondrechten in alle activiteiten van de Commissie zal tot zijn bevoegdheden behoren. Wat al jaren onder de radar is gebleven zijn de massale schendingen van het recht op gezinsleven en recht op frequent en persoonlijk contact van kinderen met hun gescheiden ouders (1).

In de brief van woensdag, 29 januari 2014 aan het Platform voor Europese Vaders is namens de vice-president van het Europees Parlement Roberta Angelilli aangegeven: “Indeed, in the event of separation or divorce, what Article 24 states should mean a balanced and continuing relationship for the child with both parents.” (2)

De cijfers in België en Nederland zijn hallucinant en schokkend te noemen. Ongeveer 20% van de Nederlandse en Belgische scheidingskinderen verliest alle contact met hun vader.(3) (4)

In zowat alle landen van de EU is de handhaving van het Handvest van de grondrechten ineffectief. Welke zijn de doelstellingen van Frans Timmermans op dit terrein en hoe gaat hij deze bereiken?

Met vriendelijke groet,

Peter Tromp, voorzitter Stichting Vader Kennis Centrum Nederland, secretaris generaal Platform voor Europese Vaders (PEF)
Jan Van Baelen, coördinator, Vaderinstituut vzw België

Voetnoten:
(1) Handvest van de grondrechten, Art. 24, Clause 3: http://www.europarl.europa.eu/charter/pdf/text_nl.pdf
(2) Brief namens Roberta Angelilli aan het Platform voor Europese Vaders (PEF) d.d. 29/01/2014:
https://europeanfathers.wordpress.com/2013/10/23/39
(3) Voor het aantal Nederlandse kinderen dat na scheiding contact met de vader verliest zie paragraaf ‘Kwart kinderen geen contact meer met vader “ uit het persbericht “Een op de zes kinderen maakt echtscheiding mee” van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), PB01-022 31 januari 2001, http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/9295D279-139D-4DAD-AB42-A18740BF8C50/0/pb01n022.pdf :: Quote: “Tachtig procent van de kinderen blijft na echtscheiding bij de moeder. Een kwart van alle echtscheidingskinderen heeft in de jaren na de scheiding geen contact meer met de vader.”
(4) Voor het aantal Belgische kinderen dat na scheiding contact met de vader verliest zie Tabel 7 op pagina’s 20 en 21 van het ‘Het Leuvens Adolescenten- en Gezinnenonderzoek 2009 – 2010; Onderzoeksrapport’; Prof. Dr. Koen Matthijs e.a., CeSO/GB/2011-1, http://soc.kuleuven.be/web/files/11/77/LAGOOnderzoeksrapportronde2finaal.pdf


Peter Tromp
Voorzitter Vader Kennis Centrum (VKC)
secretariaat@vaderkenniscentrum.nl
Tel. 030.2383636
www.vaderkenniscentrum.nl

Jan Van Baelen
Coördinator Vaderinstituut vzw.
coordinator@vaderinstituut.be
014/313182
www.vaderinstituut.be

September 2014 - Voorgestelde Europese Commissie onder presidentschap van Jean-Claude Juncker

September 2014 – Voorgestelde Europese Commissie onder presidentschap van Jean-Claude Juncker

This entry was posted in EU Charter of Fundamental Rights, Eurocommisaris, European Parliament, Europees Parlement, Europese Commissie, Frans Timmermans, Handvest van de Europese Grondrechten, Roberta Angelilli, Vice-President of the European Parliament and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s